fbpx
Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2016 19:06

Revel Performa3 F206 Review in Greece

Είναι στη μόδα το λευκό. Ειδικά στα ηχεία ταιριάζει απίστευτα σε σημείο που όταν εμφανίστηκαν τα Revel… μας πάγωσε η ομορφιά τους.

Είναι μερικά «μεγάλα» ονόματα στον ήχο που στην Ελληνική αγορά είναι σχεδόν ξεχασμένα. Ποιος δεν γνωρίζει την high-end πλευρά της Harman, όπου πρωταγωνιστούν ονόματα όπως Mark Levinson και Lexicon στα ηλεκτρονικά και Revel στα ηχεία.

Σπάνια όμως έχουμε τη δυνατότητα να τ’ ακούσουμε. Δεν το κρύβω την τελευταία φορά που άκουσα κάτι από Revel ήταν στην έκθεση του Las Vegas, αφού στην Ελλάδα δεν γνωρίζουμε αν φθάνουν ποτέ τα ηχεία της. Είχα ξεχωρίσει τότε, τα μοντέλα της σειράς Performa3, ήταν αυτά που με εντυπωσίασαν και από εκείνη τη στιγμή τ’ αναζητούσα. Μέχρι που έφτασε η είδηση της «προσγείωσης» τους στην Ευρώπη, μια απλή επικοινωνία με τη Harman ήταν αρκετή για να φθάσουν με μεταφορική τα ηχεία στην Ελλάδα και από εκεί στο περιοδικό.

Είναι μια high-end κίνηση που την κάνουμε για πρώτη φορά, αντί να περιμένουμε τον αντιπρόσωπο να δεήσει επικοινωνούμε εμείς κατευθείαν με το εργοστάσιο. Τον ΗΧΟ τον γνωρίζουν όλοι και στην Ευρώπη και μας σέβονται.

Τα Revel Performa3 F206 έφτασαν το καθένα στο κουτί του μέσα σε μια προσεκτική συσκευασία. Τα περιμέναμε σε όψη ξύλου, αντίθετα αυτά ήρθαν σε λευκή λάκα κορυφαίου φινιρίσματος high-gloss όπως το λένε. Μας άρεσαν πολύ, μας έφτιαξαν όχι μόνο την ημέρα αλλά και τις νύχτες μας με τις επιδόσεις τους.

Είναι από τα ηχεία εκείνα που έχουν επιδόσεις high-end αλλά κοστίζουν πολύ λιγότερο από όσα φαντάζεστε. Τα ηχεία έρχονται με κολλημένο προστατευτικό διαφανές, όπως οι οθόνες των smartphone. Αυτό διατηρεί ανέπαφο το φινίρισμα μέχρι το ζευγάρι να φθάσει σπίτι μας. Η Αμερικάνικη Revel παράγει τα ηχεία αυτά στην Ινδονήσια, ξέρετε Τζακάρτα, Μπαλί και Τζάβα.

Στους ινδονήσιους οφείλεται και το καταπληκτικό τους φινίρισμα. Αψεγάδιαστο και άκρως απολαυστικό στο μάτι. Είναι και η μορφή των ηχείων που μαλακώνει το βλέμμα. Δεν είναι ορθογώνια κουτιά με ακμές και ξυλόβιδες, από τα άκρα της πρόσοψης και προς τα πίσω η καμπίνα τους διπλώνει καμπυλωτά με αποτέλεσμα η πίσω όψη τους να είναι τόξο κύκλου.

Εκεί χαμηλά υπάρχει η «φωλιά» των ακροδεκτών. Έχουμε μόνο ένα ζευγάρι μεταλλικούς (επίχρυσους) μεγάλης διατομής ακροδέκτες που δέχονται από μπανάνα μέχρι γυμνό καλώδιο.

Τα ηχεία έχουν ένα μικρό πέλμα ώστε να μην «ανατρέπονται» εύκολα αφού έχουν ύψος πάνω από ένα μέτρο. Κάτω από το πέλμα υπάρχουν υποδοχές για ακίδες που θα βρείτε στην συσκευασία. Στα κουτιά θα βρείτε επίσης θα βρείτε δύο μεγάλου μήκους τάπες «μπας ρεφλέξ» από αφρώδες υλικό για να εξισορροπούμε τις χαμηλές, αν τα F206 τοποθετηθούν κοντά σε τοίχο. Ο κατασκευαστής προτείνει απόσταση τουλάχιστον 61 εκ. από αυτούς.


Παρατηρώντας τα ηχεία από εμπρός το συνεχές μαύρο των μεγαφώνων σε σχέση με τη λευκή καμπίνα δείχνει ως καλλιτεχνική έκφραση.

Από το τουίτερ μέχρι την οπή μπας ρεφλέξ χαμηλά, είναι συνολικά πέντε κατακόρυφοι κύκλοι με ευθυγραμμισμένα τα κέντρα τους. Δύο γούφερ των 6,5 ιντσών είναι ακριβώς μετά την οπή και ακολουθεί το σετ μιντρένιτζ-τουίτερ στην κορυφή. Είναι ένα ηχείο τριών δρόμων, τεσσάρων μεγαφώνων, χτισμένο σε μια καμπίνα από χονδρό MDF που φέρει αρκετά εσωτερικά δεσίματα και ενώσεις ώστε να έχει αυξημένη ακαμψία και αδράνεια.

Στην κορυφή το ηχείο «σκεπάζεται» από ένα μαύρο κοίλο κομμάτι ξύλου που «σκορπάει» στις περιθλάσεις των ηχητικών κυμάτων. Η ποιότητα κατασκευή των Perfroma3 είναι υψηλή, το αντιλαμβάνεσαι όταν το μεταφέρεις ή τοποθετείς το ηχείο για ακρόαση. Η καμπίνα δεν είναι «κούφια» όπως άλλων ηχείων και ούτε «φθηνή», έχει εκείνο το ειδικό βάρος που υπόσχεται μουσικές περιπλανήσεις και αναζητήσεις μέχρι πολύ αργά τη νύχτα.


Τα μεγάφωνα του F206 έχουν αλουμινένιους κώνους και θόλους, όπως επίσης και μεταλλικά χυτοπρεσαριστά σασί. Μόνο το τουίτερ είναι διαφορετικό αφού φέρει εμπρός του κυματοδηγό με «ακουστικό φακό» για διεύρυνση της κατευθυντικότητας του. Αυτό επιτρέπει στο ηχείο να έχει «παίζει» σωστά ακόμη και εκτός άξονα, εκτός από το λεγόμενοo sweet spot δηλαδή.

Πράγματι τα F206 διατηρούν την στερεοφωνική τους εικόνα ακόμη και όταν βρισκόμαστε όρθιοι ή έκκεντρα του σημείου ακρόασης. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να τα απολαύσουν ταυτόχρονα περισσότεροι τους ενός ακροατή, γεγονός που είναι σύγχρονη δράση. Το κροσόβερ, είναι μεγάλο σε μέγεθος και είναι μοιρασμένα σε δύο τμήματα, κόβει στα 275Hz και στα 2,15ΚΗz. Αυτό σχηματίζεται από ποιοτικά υλικά όπως Bennic πυκνωτές αλουμινίου, βατικές αντιστάσεις και πηνία αέρος. Οι κολλήσεις είναι προσεκτικές όπως και η καλωδίωση.

Το μιντρέντζ με το τουίτερ βρίσκονται στο δικό τους θάλαμο, ώστε να μην επηρεάζονται από τα γούφερ. Είναι ένα ηχείο 88dB ευαισθησίας και 8Ω αντίστασης προσεγμένο σε κάθε σημείο του.

revel-1

ΧΙΟΝΑΤΑ
Τα δύο λευκά F206 τοποθετήθηκαν στο χώρο ακρόασης και ανέλαβαν το ρόλο των κυρίως ηχείων μας για το τεύχος αυτό. Θέλαμε να τα χορτάσουμε και να τα εξερευνήσουμε όσο πιο πολύ μπορούσαμε. Άλλο που δεν ήθελαν κι αυτά. Έτσι η σχέση γνωριμίας κατέληξε σε κάτι πιο συνεχές και μόνιμο.

Τουλάχιστον προσωρινά. Ενισχυτικά ήταν τα YBA Passion, αλλά και o Playback ΙPS-3. Ως πηγή είχαμε το Linn Sondek LP12SE αλλά και πολλά DSD κομμάτια αλλά και flac 24-bits. Όλα τα καλά δηλαδή για να βιώσουμε στο μέγιστο τα ηχεία. Η εικόνα τους απέναντι από τη θέση ακρόασης μου θυμίζουν το iPad Air της κόρης μου, είναι αυτό το λευκό βλέπετε. Για να αποκαλύψουν τα μυστικά τους, τα οποία είναι πληθωρικά, τα F206 είχαν την απαίτηση να οδηγηθούν από κορυφαία συνοδά.

Το 100% του χαρακτήρα τους τον πήραμε όταν χρησιμοποιήσαμε ως προενισχυτή τον συλλεκτικό GAT της Conrad Johnson, αλλά αυτοί οι εξωγήινοι πειρασμοί δεν είναι για εμάς ούτε για τις ηχητικές μας μνήμες. Με γήινα, λοιπόν, συνοδά τα ηχεία έδειξαν ότι είναι σχεδιασμένα να μη βασανίζουν τον ιδιοκτήτη τους. Εύκολα συνδέονται, εύκολα «στήνονται» και εύκολα δημιουργούν εικόνες και στερεοφωνία. Το πρώτο που διακρίνει κανείς είναι το επιτυχημένο δέσιμο του τουίτερ με το μιντ που μοιάζουν ως μια μονάδα.

Τονικά, γραμμικά και «εργαστηριακά» τα μεγάφωνα αυτά είναι «όλα τα λεφτά». Λειτουργούν ως ένα και εδώ πιστεύουμε είναι η επιτυχία των F206, αυτά δημιουργούν επίπεδα βάθους στην εικόνα με διαφορετικά δυναμικά και διαφορετικές αναλύσεις. Ανακάλυψα σε CD που είχα χρόνια να ακούσω την πυκνή πληροφορία που έκρυβαν και το πλήθος ηχητικών φόντων που δημιούργησε ο μηχανικός της ηχογράφησης. Γι’ αυτό ονόμασα τα ηχεία «λευκές νύχτες», με ξενύχτησαν πολλές φορές με γνωστές μουσικές σε νέες διαδρομές.

Τα χαμηλά τους σφιχτά και ελεγχόμενα, δεν «μπουμάρουν» ούτε εντυπωσιάζουν επίτηδες όπως κάνουν πολλά σύγχρονα ηχεία. Υπήρξαν βέβαια στιγμές που ήθελα να «κατέβουν» περισσότερο, αλλά η σειρά έχει και υπογούφερ. Οι γυναικείες φωνές, εκεί στην μεσαία περιοχή, είχαν ακρίβεια υπόστασης, θέση και περιγραφή. Ο «ακουστικός φακός» του τουίτερ βοηθάει στο να αποκαλυφθεί εύκολα η πληροφορία, αύτη δε χάνεται από κάποιο μικρό σφάλμα στη τοποθέτηση των ηχείων ή αδυναμία του χώρου. Το στοιχείο αυτό κάνει τα F206 διαφορετικά σε σχέση με τον ανταγωνισμό γιατί έχουν ανοχές και συγχωρούν.

Τα μεταβατικά άμεσα και ομαλά, αν και -ιδίως σε εμπορικές ηχογραφήσεις- να αφήνουν μια «υψηλή φωτεινότητα» στο πέρασμα τους που σημαίνει πτώση της ανάλυσης. Κατά τα άλλα τα ηχεία διακρίνονται από ρυθμό, χρονική ακρίβεια, υψηλή αναλυτικότητα και εξαιρετική ερμηνευτική άνεση.

Είναι ένα ζευγάρι ηχεία τόσο για καθημερινές όσο και για προσεκτικές ακροάσεις, οδηγείται εύκολα και έχει τη δυνατότητα να βελτιώνει τον ήχο τους ανάλογα με την ποιότητα των συνοδών. Τα Revel συνεχίζουν εκεί που σταματούν τα JBL για την Harman, ειδικά τα F206 έχουν το χάρισμα της ορθότητας με την έννοια του σωστού χωρίς να ζητούν περιουσία για την απόκτησης τους.


ΥΠΕΡ

Κατασκευή και φινίρισμα
Προσιτό high-end
Ακρίβεια και ορθότητα


ΚΑΤΑ
Δύσκολο να τα βρείτε στην Ελλάδα
Ένα μόνο σετ ακροδεκτών
Yπάρχει το μεγαλύτερο μοντέλο F208 με δυο 8ιντσα.

ΣΧΟΛΙΟ
Καλωσορίζουμε τα Revel στην Ελλάδα και μάλιστα ένα από τα καινούργια μοντέλα. Ένα ζευγάρι ηχεία με ταχύτητα, έλεγχο και πετυχημένα εύκολο ήχο.


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
ΕΙΔΟΣ: Hχείο δαπέδου μπας ρεφλεξ, τριών δρόμων, τεσσάρων μεγαφώνων
ΜΕΓΑΦΩΝΑ: 2xΓούφερ 6,5 ινστών, 1xΜιντρέιντζ 5,25 ιντσών, 1xΤουίτερ 1 ίντσας
ΣΥΝΙΣΤΟΜΕΝΗ ΙΣΧΥΣ: 50W-200W
ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ: 34Hz (-6dB)- 42KHz (-3dB)
EMΠΕΔΗΣΗ: 8Ω
EYAIΣΘΗΣΙΑ: 88dB
ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΚΡΟΣ: 275Hz, 2150Hz
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (YxΠxB): 1051x249x347 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 22 κιλά το ένα.


ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: www.audioevolution.gr


Τιμή: 3.500 ευρώ

revel-in

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Bower & Wilkins 803 D3 [Review] Focal Aria 948 Ηχείο δαπέδου [Review] »

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...